Vad gör hudbarriären?
Hudbarriären är en selektivt permeabel struktur, vilket innebär att en frisk hudbarriär håller goda saker kvar samtidigt som den blockerar skadliga ämnen. Den ser till att tillräckligt mycket vatten hålls kvar för att huden ska fungera optimalt och tillåter samtidigt tillräckligt mycket vatten att nå hudens yttre lager för att hålla den flexibel och mjuk.
Hur fungerar hudbarriären?
Hudbarriären är inte en enda sak utan snarare ett välorganiserat system designat för att behålla tillräckligt med vatten för att upprätthålla hudhälsan. Man kan föreställa sig hudbarriären som en tegelvägg:
Överst finns ett organiserat lager av hudceller som skapar ett skyddande lager mot fuktförlust – detta är "tegelstenarna".
Därefter kommer hudlipider som ceramider, fettsyror och kolesterol. Dessa bildar i rätt förhållande en lipidmatris, ett skyddande lager som fyller utrymmena mellan cellerna likt murbruk.
För att stödja denna "tegel-och-murbruk"-struktur finns det också hygroskopiska (vattenälskande) molekyler inuti hudcellerna som fungerar som magneter för att hålla kvar vatten och förhindra ytterligare vattenförlust. Dessa kallas för naturliga fuktighetsfaktorer (NMF).