Vad betyder SPF i solskydd och hur fungerar det?
Välkommen till den ultimata guiden till solskydd!
SPF står för Sun protection factor (på svenska solskyddsfaktor) och används för att beskriva solskyddande förmågan i solskyddsmedel som appliceras på huden. SPF anger hur mycket UV-strålning som krävs för att orsaka solbränd hud som behandlats med solskyddsfaktor kontra solbränd hud utan solskyddsfaktor. I den här artikeln berättar vi mer om allt det här!
Hur skyddar SPF från solen?
UV-strålning leder till att vi bränner huden, men det orsakar också tidigt åldrande, hudskador som solfläckar och hudcancer. Därför är det viktigt att använda SPF för att skydda huden. Det finns två olika kategorier av ingredienser som ger skydd på lite olika sätt. Man brukar dela upp dessa i fysikaliska och kemiska solskydd.
Fysikaliska solskydd skyddar genom att bilda en hinna på huden som reflekterar bort skadlig solstrålning. Dessa kallas även för mineralbaserade solskydd då de solskyddande ämnena i dessa produkter brukar vara mineraler som zink eller titanium.
Kemiska solskydd innehåller ämnen som kan absorberas av huden, väl i huden så kan dessa ämnen absorbera UV-strålarna och omvandla dem till ofarlig värme som utsöndras i kroppen.
Många solskydd innehåller en kombination av både fysikaliska och kemiska filter.
Vad betyder siffrorna i solskyddsfaktorn?
Många tror att siffran i solskyddsfaktorn beskriver hur längre tid du kan spendera i solen i jämförelse med om du inte haft solskyddsfaktorn. Exempelvis att en person med SPF 15 som utan solskydd i vanliga fall bränner sig efter 10 minuter kan spendera 150 minuter i solen, det vill säga 15 gånger längre. Detta stämmer inte riktigt. Siffran beskriver inte tid, utan hur stor del av solens strålar som släpps igenom solskyddsfaktorn. Med SPF 15 släpps en femtondel igenom, med SPF 20 en tjugondel och så vidare.
Detta innebär alltså att du inte kan spendera längre tid skyddad i solen med exempelvis SPF 50 i jämförelse med SPF 15, båda måste appliceras lika ofta för att vara effektiva. Dessutom gäller siffran endast om du applicerar tillräckligt av produkten.
Nivåerna på SPF brukar delas in i fyra kategorier:
SPF 6-10: Lågt skydd
SPF 15-25: Medelhögt skydd
SPF 30-50: Högt skydd
SPF 50+: Mycket högt skydd
Eftersom SPF inte stoppar all UV-strålning så betyder det även att du kan bli solbrun med solskydd, dessutom får du en mer jämn och långvarig färg! För att vara säker i solen rekommenderas SPF 30 och uppåt.
Måste alla använda SPF?
Kort svar - ja! Alla hudtyper, vare sig du har ljus eller mörk hud, vare sig om du har lätt för att
bli röd eller om du tycker att du bara blir solbrun. Alla hudtyper bör skydda sig i solen. Dock är ljusare hud känsligare för solstrålning och löper en något större risk att drabbas av solskador och hudcancer än mörkare hud. Detta beror på mängden melanin i huden. Desto mer melanin - desto mindre solstrålning som absorberas av huden.
Hur mycket solskydd och hur ofta?
För att nå solskyddsfaktorn som anges på din produkt så ska du applicera cirka 2 mg per kvadratcentimeter på huden. Förstås kan detta vara svårt att översätta i praktiken, tänk därför omkring en halv deciliter eller 50 ml för en vuxen varje gång du smörjer hela kroppen.
Ha i åtanke att detta råd inte gäller alla beredningsformer av solskydd. Du kommer antagligen behöva en större mängd produkt om du exempelvis använder en solskyddsmousse. Följ därför instruktionerna på förpackningen.
Under tiden du vistas i solen behöver samma mängd appliceras varannan timme. Om du utför aktiviteter som gör att du svettas, badar eller torkar dig med handduken så bör du alltid applicera solskydd igen, även om du har ett vattenresistent solskydd.
Det är även viktigt att ha i åtanke att solstrålning varierar under dagen, exempelvis kan solexponering en timme vid kl 09.00 på morgonen vara lika stark som en kvart vid kl 13.00.
Eftersom SPF inte skyddar till 100% så är det viktigt att även skydda sig på andra sätt, som att bära kläder eller vistas i skuggan. Det är särskilt viktigt när solen är som starkast, vilket brukar vara mellan kl 11-15.